Integrace cizinců ve městě Česká Lípa v roce 2021

Dotace Ministerstva vnitra České republiky bude využita k bezproblémovému soužití a zlepšování vzájemných vztahů mezi cizinci pobývajícími ve městě Česká Lípa a občany města Čeká Lípa, k vytváření vědomí sounáležitosti u cizinců a spoluodpovědnosti za společné soužití. Vybudování vzájemně provázané komunikující majoritní a minoritní společnosti. Předcházení rizika tvorby uzavřených komunit cizinců a paralelních společenských struktur tak, aby byli cizinci vnímáni jako součást společnosti, znali své povinnosti a práva a orientovali se ve zvyklostech a způsobu života v novém prostředí. Odstranění sociokulturních a komunikačních bariér, prevence xenofobie a netolerantnosti ve společnosti.

Intenzivní výuka češtiny dětí a žáků cizinců v předškolním a základním vzdělávání odstraní jejich komunikační a adaptační problémy, povede k jejich lepšímu prospěchu a bude předpokladem navazujícího vzdělávání a získání odborné profesní kvalifikace, a tím dosažení sociální a ekonomické samostatnosti.

Do projektu se zapojilo město Česká Lípa spolu se spolkem CLU3V z.s. a několika školskými příspěvkovými organizacemi města Česká Lípa (ZUŠ Česká Lípa, ZŠ Špičák, ZŠ Slovanka, ZŠ Dr. M. Tyrše, ZŠ Šluknovská, ZŠ Sever, ​MŠ Bratří Čapků, MŠ Špičák, MŠ Sever). Projekt bude realizován v roce 2021 a z dotace bude financován až do výše 2 900 000 Kč.