Bylinky nejen pro zahradníky

(Ing. Kateřina Šimon, Ing. Zuzana Bukvičková)

11. 3. 2019, od 17 hod, SPŠ, Zakládáme bylinkovou zahradu 

Možnosti pěstování bylinek – samostatně, ve smíšené kultuře, v nádobách – doporučené kombinace, vhodné složení bylinkového záhonu, tematické zahrádky – bylinková spirála, středomořská, horská, skalničková, stínomilná, klášterní zahrádka. Papír a pastelky s sebou! Možnost navrhnout si vlastní záhon.

18. 3. 2019, od 17 hod, SPŠ,  Horské a vřesovištní rostliny

Vřesoviště ve volné přírodě a na zahradě, způsob založení. Pěstování bylinek s odlišnými nároky na půdu a pH v našich podmínkách, chráněné druhy a pravidla sběru. Vřesy, medvědice, brusinky, borůvky a jejich vliv na naše zdraví. Horské bylinky a jejich pěstování. Vliv nadmořské výšky a extrémního klima na bylinky a jejich účinné látky.

25. 3. 2019, od 17 hod, SPŠ,  Plané rostliny k jídlu a jedlé plevele

Co se na jaře jako první dá sbírat a jaké plané rostliny můžeme najít a využít na naší zahradě a v jejím okolí. Jarní bylinky – sběr a zpracování – tipy a recepty.  Co má cenu na zahradě nechat samovolně růst a s jakými plevely bojovat. Zahradní kultivary planých rostlin a jejich využití. Indikace pH podle planých rostlin a jejich užiteční zástupci.

1. 4. 2019, od 17 hod, SPŠ,  Středomořské bylinky

Středomořské teplomilné bylinky nejsou jen levandulové pole v Provence a bobkový list na vaření. Jaké teplomilné a suchomilné bylinky z jihu u nás rostou a jaké jej jejich využití? Sukulentní léčivky a kaktusy. Navržení výsadby k celoroční okrase zahrady, vhodné kombinace a péče o ně.

8. 4. 2019, od 17 hod, SPŠ, Superfoods u nás (exotické bylinky a potraviny na zahradách)

Plodiny známé pod pojmem superpotraviny pro svůj významný vliv na zdraví. Většinou původem z exotických zemí. Některé z nich se ale dají s úspěchem pěstovat i u nás. Představení nejpopulárnějších představitelů z řad našich (drobné bobuloviny) a cizích, jako např. goldenberries, goji, ginseng, maca, moruše, gotukola, jiaogulan, chia, schizandra, rakytník a další.

15. 4. 2019, od 17 hod, SPŠ,  Bylinky pomáhají na zahradě 

Bylinné preparáty jako rostlinná hnojiva, ekologické šetrné postřiky a ochrana proti škůdcům, vhodné kombinace bylinek a zeleniny pro zlepšení růstu a ochranu, přírodní zahrada a její principy. Zahradničení podle přírodních cyklů a respekt k místím druhům v přírodě.

29. 4. 2019, od 17 hod, SPŠ,  Očista těla a duše (bylinky pomáhají) 

V současné době existuje řada léčivých bylin a koření, které se používají při očistných kůrách, dietách a jiných ozdravných procedurách. Druhy domácí, ale zapomenuté, druhy dovezené, pěstované u nás. Možnosti využití a zpracování, tipy na odlehčení stravy pomocí léčivé zeleniny. Přehled způsobů jak očistit tělo zevnitř i zvenčí pomocí bylinek.

13. 5. 2019, od 17 hod, SPŠ,  Bylinkový workshop – Výroba bylinné kosmetiky

Bylinkový workshop – výroba domácí kosmetiky spojená s krátkou přednáškou o surovinách a domácím využití bylin v kosmetice. Posluchači si mohou vyrobit různé druhy přípravků domácí kosmetiky dozvědět se o výrobě dalších. Například oleje, pleť vody, peelingy, masti, krémy, soli a mýdla. 

20. 5. 2019, od 17 hod, SPŠ,  Balkon a terasa – zahrada bez zahrady 

Balkonové bylinky, vhodně zvolený druh, množství, péče. Umístění a osazování truhlíků, místo (jižní – severní strana) stín, polostín, slunce. Podle toho pak vybereme vhodné bylinky. Vhodné kombinace s ostatními balkonovými. Balkónové květiny a vliv deště a větru. Zalévání balkonových květin. Trvalky a jejich přezimování v nádobách, ukázky výsadby.

ZMĚNA PROGRAMU VYHRAZENA!